2014-01-02 Rysk kött- och svampgryta
Kategori: Världens olika rätter
Jaha, då var det dags att laga något från Ryssland denna gången och tro det eller ej men vi befinner oss hemma hos Niklas. Idag skall det tillagas och severas en rätt från Ryssland.
Rysk kött- och svampgryta, som serveras med ris och saltgurka.
Receptet:
För fyra portioner.
400g benfritt nöt- eller älgkött
1-2 liter svamp, gärna Karljohan
2 msk smör eller margarin
Receptet:
För fyra portioner.
400g benfritt nöt- eller älgkött
1-2 liter svamp, gärna Karljohan
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
½ tsk salt
1 krm vitpeppar eler savartpeppar
2 msk vetemjöl
2 dl vatten (vi hällde i lite till efter hand)
1 tärning mörk oxbuljong
1 ½ msk tomatpuré
1 msk matlagningssenap
2 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
Strimla köttet och hacka löken som tillsammans slängs ner i en stekpanna (eller motsv.) och fräses till. Häll i vattnet, sedan mjölet. Tillsätt buljongen, tomatpure och senap. Låt nu allt koka minst 20 minuter men inte för hög värme. Detta kan stå och småputtra rätt så länge så ni behöver inte ha bråttom. Släng sedan i svampen och låt det stå en liten stund till så svampen lagas till. Häll i citronsaften och creme fraichen och låt nu väl smaka tillsammans med ris eller potatis. Vi hade också saltgurka som tillbehör då detta är något typiskt ryskt.
Nivå:
Rätt enkelt att tillaga och man behöver inte ha någon direkt stress när allt står och puttrar.
Betyg:
Vi kände att denna rätt förtjänade 8/10 svampar.



