2014-01-15 Empanadas från Argentina
Kategori: Världens olika rätter
Empanadas, som serveras med sallad till.
Nu har vi åtnjutit en rätt från Argentina och dagens värd var Jakob. Det som tillagades i köket var Empanadas, vilket är en form av pirog. Tydligen skall de äta en hel del sådana här i Argentina. Det jag dock främst kommer komma ihåg därifrån är att de äter väldigt mycket kött där nere. Vi svenskar kränger i oss cirka 25 kilo kött per år medan de där häver i sig hela 70 kilo. Piroger som vi gjorde idag innehåller givetvis kött och de säger att empanadas är vad köttbullar är för oss. Jag valde att köra två olika varianter där det första receptet nedan kommer från Salta i norra Argentina. Den andre varianten med ost och skinka är också argentinsk men har lite mer svenska drag i sig.
Recept för degen, 4 personer:
10dl mjöl
200g margarin
iskallt vatten
1 ägg
Du gör enklast degen med en matberedare. Blanda mjölet och margarinet ordentligt. Slå i lite vatten i taget tills det blir en styv boll av degen. Låt den vila en stund under lite gladpack och dra igång ugnen på 200 grader. Ägget ska användas till penslingen av pirogerna när de är klara.
Recept 1: Empanadas, för 4 pers
1 tsk rapsolja
1 stor finhackad gul lök
2 lagerblad
1 röd paprika
0,5 tsk salt
1 tsk chili flakes
2 potatisar
200 g lövbiff
1 dl oxbuljong
1 tsk spiskummin
1 tsk malen paprika
1 dl sultanrussin (eller gula russin)
12 gröna oliver
3 hårdkokta ägg
1 msk ströbröd
0,5 dl finhackad gräslök
Bryn löken tills den fått ljusbrun färg. Tillsätt paprika och lagerblad och bryn i cirka 5 minuter till. Därefter tillsätter du salt och chili och efter det stått i 5 minuter till så ta bort lagerbladen.
Skala och skär sedan potatisen till tärningar som är centimeterstora. Koka potatisen mjuka i en separat kastrull och slå sedan av vattnet
Stek lövbiffen som du skärt till lagom små bitar. Slå över buljongen när köttet stekt klart och låt det koka upp. Ställ sedan av det och tillsätt lökblandningen(den ni gjort här ovan), spiskummin, paprika, potatis, russin, ägg, oliver, ströbröd och gräslök.
Gör golfbollsstora bitar av degen och kavla ut på ett lätt mjölat bord. Kavla ut till ca 12 cm stora stycken. Lägg sedan på ungefär en matsked, eller lämplig mängd, fyllning. Vik över degen så hela historian blir som en halvmåne. Släng sedan på härligheten på en plåt med bakplåtspapper över sig. Pensla sedan lite uppvispat ägg på halvmånarna. Grädda sedan i ugnen tills det fått en gyllenbrun färg i ca 12-15 minuter.
Recept 2: Empanadas, för 4 pers
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st grön chili
1 st röd paprika
1 msk rapsolja
3 st tomat
1 krm salt
100 g rökt skinka
100 g cheddarost(riven)
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chili och paprika. Fräs lök, vitlök, chili och paprika i olja i en kastrull. Tärna och blanda ner tomaterna och skinkan i kastrullen. Låt det sedan puttra i ett gäng minuter och ta sedan av det och låt det svalna.
Gör enligt beskrivningen i recept 1 ovan med degen/fyllningen och penslingen. Ända skillnaden är att ni efter fyllningen är lagd på degen så strör ni lite ost över, innan ni viker ihop "pirogen".
Övrigt:
Till våra empanadas så gjorde vi en sallad bestående av isbergssallad, tomat, gurka och majs som vi givetvis åt till. Recept 1 skulle inte skada av ännu mer sting så kör gärna ner en urkärnad chili där i om ni så vill.
Nivå:
Medel. Många moment men annars inte överdrivet svårt.
Betyg:
I brist av de andras omdömen ger värden rätten 7/10 lökar.





