2014-03-06 Marockansk kycklinggryta
Kategori: Världens olika rätter
1 kg kyckling, hel eller delar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk Harissa eller Sambal Oelek
2 tsk färsk ingefära, riven
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander, malen
1 tsk gurkmeja
2 tsk paprika pulver
1/2 tsk kanel
2 tsk honung
2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 buljongtärning
3 dl vatten
400 g krossade eller passerade tomater
10 torkade aprikoser eller fikon
1/2 citron
smör och olja att steka i
salt och peppar
Övrigt:
Förutom att Z:a var gäst så rekommenderar vi att ha lite turkisk youghurt till maten. Det blir en bra kontrast till den smakrika rätten.
Nivå:
Inte överdrivet svårt eftersom det mesta skötte sig själv i grytan.
Betyg:
Rätten får 7/10 kycklingar.
1. Lägg aprikoserna/fikonen i blöt i vattnet i 1 timme. Vi körde med aprikoser och det skadar inte att ta mer aprikoser än angivet i receptet ovan.
2. Dela den hela kycklingen i delar och ta av skinnet. Eftersom vi var 4 stycken gjorde vi det enkelt för oss och delade kycklingen i fyra bitar.
3. Salta och peppra delarna.
4. Bryn dem i olja och smör i en stekpanna och ställ åt sidan.
5. Skala och hacka löken grovt.
6. Fräs löken i olja i en gryta, på medelvärme, i några minuter
7. Skala och skiva vitlöken.
8. Tillsätt vitlök, Harissa, och de torra kryddorna i grytan. Rör om
9. Tillsätt vattnet från aprikoserna och kycklingfonden.
10. Tillsätt den rivna ingefäran och rör om.
11. Låt koka upp på svag värme.
12. Dela aprikoserna/fikonen i mindre bitar.
13. Skiva citronen tunt.
14. Tillsätt aprikoser, citron, honung och tomat i grytan.
15. Låt koka upp och lägg sedan i kycklingdelarna.
16. Låt sjuda under lock i 45 minuter eller tills köttet släpper från
benen.
17. Servera med couscous eller ris. Här rekommenderar jag couscous eftersom det passar mer in i det marockanska temat.


