Grabbmiddagar.blogg.se

Den här bloggen handlar om tre grabbar som lagar mat tillsammans & diskuterar livets små och stora frågor.

2014-03-06 Marockansk kycklinggryta

Kategori: Världens olika rätter

Det här var nog den lättaste rätten att hitta för min del! Marockanska köket anses som ett av världens mest mångfacetterade och brukar ofta räknas till medelhavsköket. Eftersom det fanns en hel del recept från det marockanska köket var det inte svårt för värden, Jakob, att hitta ett.
 
Jag valde att göra en kycklinggryta och den ska egentligen tillagas i en tagine. Många tror att tagine är en maträtt men det är faktiskt själv kärlet som rätten lagas i. Det speciella är dess konformade lock som gör att ångan från maten kondenseras och droppar ner i maten igen. Nu hade jag ej något sådant utan själva rätten tillagades i ett vanligt stålkärl och det fungerade lika bra.
 
Ej att förglömma med kvällen var att vi hade en gäst i form av Robin, även kallad Z. Det har mig veterligen inte hänt många/någon gånger/gång så han skall känna sig hedrad av inbjudan.
 
Recept för 4 hungriga grabbar!
 

1 kg kyckling, hel eller delar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk Harissa eller Sambal Oelek
2 tsk färsk ingefära, riven
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander, malen
1 tsk gurkmeja
2 tsk paprika pulver
1/2 tsk kanel
2 tsk honung
2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 buljongtärning
3 dl vatten
400 g krossade eller passerade tomater
10 torkade aprikoser eller fikon
1/2 citron
smör och olja att steka i
salt och peppar

 

Övrigt:

Förutom att Z:a var gäst så rekommenderar vi att ha lite turkisk youghurt till maten. Det blir en bra kontrast till den smakrika rätten.

Nivå:

Inte överdrivet svårt eftersom det mesta skötte sig själv i grytan.

Betyg:

Rätten får 7/10 kycklingar.

 

1. Lägg aprikoserna/fikonen i blöt i vattnet i 1 timme. Vi körde med aprikoser och det skadar inte att ta mer aprikoser än angivet i receptet ovan.
2. Dela den hela kycklingen i delar och ta av skinnet. Eftersom vi var 4 stycken gjorde vi det enkelt för oss och delade kycklingen i fyra bitar.
3. Salta och peppra delarna.
4. Bryn dem i olja och smör i en stekpanna och ställ åt sidan.
5. Skala och hacka löken grovt.
6. Fräs löken i olja i en gryta, på medelvärme, i några minuter
7. Skala och skiva vitlöken.
8. Tillsätt vitlök, Harissa, och de torra kryddorna i grytan. Rör om
9. Tillsätt vattnet från aprikoserna och kycklingfonden.
10. Tillsätt den rivna ingefäran och rör om.
11. Låt koka upp på svag värme.
12. Dela aprikoserna/fikonen i mindre bitar.
13. Skiva citronen tunt.
14. Tillsätt aprikoser, citron, honung och tomat i grytan.
15. Låt koka upp och lägg sedan i kycklingdelarna.
16. Låt sjuda under lock i 45 minuter eller tills köttet släpper från
benen.
17. Servera med couscous eller ris. Här rekommenderar jag couscous eftersom det passar mer in i det marockanska temat.

 
 
 

 

 

Kommentera inlägget här: